Gumiabroncs szerkezetek:

 

Diagonál szövetváz:

Felfújható gumiabroncs szerkezet, amelyben a szövetszálak a köpenyperemig terjednek és 90°-nál kisebb váltószögeket zárnak be a futófelület koronavonalával.

 

Radiál szövetváz:

Egy felfújható gumiabroncs szerkezet amelyben a szövetkordok a köpenyperemig terjednek és 90°-os szöget zárnak be a futófelület koronavonalával ahol a szövetvázat egy kinyújthatatlan acélöv betét biztosítja.

Aquaplaning:
Egy olyan jelenség, ahol az úton lévö vizet a futófelület már nem tudja kanalizálni illetve elvezetni. Ennek hatására az úttest és a gumiabroncs között egy olyan vízfilm keletkezik amelyen a gépkocsi elkezd siklani és kormányozhatatlanná válik (vízisí jelenség). Az okozója ennek a jelenségnek nem csak túl nagy sebesség ill. vízmennyiség lehet hanem a gumi elkopott futófelülete is! Idejében cseréljen gumiabroncsot!

BAR:
A nyomás (levegönyomás) egysége, 1 bar = 1 atm = 100 kPa = 1*10-5 N/m2

DOT-szám:
Az amerikai „ Department Of Transportation ”- hivatal által megkövetelt gyártási idö megadása. Pl. „318” = 1998 év 31. munkahete. A 2000. Évtöl négyjegyüvé változtak ezek a számok. Pl. „1501” 2001 év 15. munkahete.

Futási irány:
Jó minöségü abroncsoknál nyíllal jelölt gördülési irány. A gumit csak ebbe az irányba lehet használni ill. felszerelni. Elöny: halkabb mint más típusú abroncsok, jobb tapadás és nagyobb biztonság aquaplaning ellen.

Karkasz:
A gumiabroncs önhordó szerkezeti eleme. Ha ez a része sérül meg egy abroncsnak akkor az csak speciális esetben javítható, illet használható fel futózásra.

Lamellák:
Finoman bevágott gumiblokkok a futófelületen amelyek mint tapadókorongok hatnak. Ezek a téligumikon találhatóak ahol a fékezésnél ill. gyorsításnál erösen emelik a kapaszkodást, tapadást.

Sebességhatárok (speed index):

Q : Sebességhatár : 160 km/h
R : Sebességhatár : 170 km/h
S : Sebességhatár : 180 km/h
T : Sebességhatár : 190 km/h
H : Sebességhatár : 210 km/h
V : Sebességhatár : 240 km/h
W : Sebességhatár : 270 km/h
Y : Sebességhatár : 300 km/h
ZR : Sebességhatár : 300 km/h

Gumiabroncs jelölései- példa képpen a 205 / 65 R 16 95W gumi jelölései:

205
A gumiabroncs szélessége milliméterben ( mm )
55
A gumi magasságának és szélességének viszonya %-ban
R
A gumiabroncs szerkezeti felépítése ( radiál / diagonál )
16
A felni átméröje col-ban, 1 col = 25,4 mm
95
( Load Index ) terhelhetöség megadása, itt: 95 = 690 kg
W
Sebességhatár jelölése, W : Sebességhatár : 270 km/h

Egyéb speciális jelölések:
M+S
Téligumi
RF
Speciálisan megerösített gumiabroncs ( reinforced )
C
Speciálisan megerösített fõképp kisteherautóknál
N1 N0
Speciális Porsche-specifikáció


felnigumi.hu

Forgalmazott termékek:
BARUM BFGOODRICH BRIDGESTONE CONTINENTAL DAYTON DEBICA DUNLOP DURO EUROTEC FALKEN FEDERAL FIRESTONE FIRSTSTOP FULDA GENERAL GOODYEAR GT RADIAL HANKOOK INFINITY KINGSTAR KLEBER KORMORAN KUMHO MATADOR MICHELIN NOKIAN PIRELLI ROADSTONE SAVA SEMPERIT SPORTIVA TIGAR TOYO UNIROYAL VREDESTEIN YOKOHAMA

Felnigumi.hu kedvezményes áron talál nálunk a legnépszerűbb márkájú gumiabroncsokból, nagy választékban alacsony árakon. Olcsó árak csúcsminőségű gumik!

Felnigumi.hu gumiabroncs webáruház, széles méretválasztékkal óriási választék mindig aktuális raktárkészlettel.


Gyártók | Mintázatok | Méretek
gumi